Αρχική Νεοι Επαγγελματιες

Ο Γ. Παπανδρέου εγκαινιάζει το νέο σύστημα ίδρυσης επιχειρήσεων μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις με τους υπουργούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρει ότι σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας  Wolfgang Schäuble, της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde, του επιτρόπου Olli Rehn και του προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet επικράτησε διχογνωμία για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν διαψεύδει τα σενάρια αναδιάρθρωσης επισημαίνοντας ότι «η Κομισιόν δεν προβλέπει τέτοιο σενάριο», το υπουργείο Παιδείας καταθέτει τροπολογίες στη Βουλή για αλλαγές στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και το καθεστώς των μετεγγραφών, η κυβέρνηση δρομολογεί ενιαίο μισθολόγιο σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς που θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των αμοιβών και περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ενώ η αύξηση των εξαγωγών κατά 35,2% τον Φεβρουάριο τροφοδοτεί σχόλια για «αισιόδοξα μηνύματα», «μικρό θαύμα» και «οξυγόνο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις».

 

Σημεία

 

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ σχολιάζει: «επειδή τα επόμενα χρόνια η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν προβλέπεται να βελτιωθεί και οι περικοπές θα συνεχίσουν να αποτελούν αδήριτη ανάγκη, φρόνιμο είναι οι αρμόδιοι υπουργοί να πάρουν εγκαίρως τα μέτρα τους. Γνωρίζουν την κατάσταση και τους πόρους που διαθέτουν. Ας ιεραρχήσουν σωστά τις προτεραιότητές τους. Ας κόψουν τη σπατάλη και ας περιορίσουν τη διαφθορά. Για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών».

 

Σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητες για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστικότερη, πιο σύγχρονη και ικανότερη να αναπτυχθεί ταχύτερα και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον», δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι χρειάζεται» για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στη νέα πιο απαιτητική μορφή της Ευρωζώνης και επισημαίνει ότι το «κλειδί» για την επόμενη δεκαετία είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: «οι προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, το κράτος να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας παιδεία, σύστημα υγείας και υποδομές, να βελτιωθεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν, να καινοτομούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».

 

Σε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ με τίτλο «η ανούσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους» ο Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει – μεταξύ άλλων – ότι  την Ελλάδα δεν την συμφέρει μια αναδιάρθρωση του χρέους που θα έχει είτε την ακραία μορφή της στάσης πληρωμών, είτε το λιγότερο την ακραία μορφή του «κουρέματος». Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η στάση πληρωμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικό χάος και σε κατακόρυφη πτώση του προϊόντος και της απασχόλησης για μια μακρά περίοδο, το δε «κούρεμα» οδηγεί στην άμεση χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί «στα αίτια της ασθένειας μας και όχι στο σύμπτωμά της»: στην άρση των περιορισμών στην επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση της «μεγάλης και αδρανούς» δημόσιας περιουσίας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 οι ελαστικές μορφές εργασίας κυριαρχούν των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 που εκπροσωπούσαν το 46,2%. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 45,08%, οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 21,82%, και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης σημείωσαν αύξηση κατά 199,15% (ΕΘΝΟΣ).

 

Απόψεις

 

Ο Δ. Μητρόπουλος καταλήγει στο συμπέρασμα στα ΝΕΑ: «η υπόθεση Ψωμιάδη – που επιθυμεί να χρίσει ‘αντ’ αυτού’ τον αδερφό του Διονύση – είναι ένα τεστ και για το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και για τη Ν.Δ. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Μόνο που είναι σαν την γραμμή στην άμμο. Έρχεται το κύμα και τη σβύνει».

 

Επιμέλεια κειμένου: Πέγκυ Ζαγορίτη

 
Ερωτηματολόγιο

Συμπληρώστε τα δύο μας ερωτηματολόγια:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-1
και
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-2

Links

Μενέλαος Τριανταφύλλου
Προφίλ στο Facebook

Ηφαιστος Group
ΑΜΕΑ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

Menelaos Blog
Ανακοινώσεις - Αρθρα

Mobile Alarm
Συναγερμοί - Σταθερή & Κινητή Τηλεφωνία

Youtube
Οπτικοακουστικό υλικό απο εκδηλώσεις - συνεντεύξεις - απόψεις

TerraBalcan
Το Ελληνικό portal των Βαλκανίων

Το πηγάδι (Blog)
Θαυμαστή μεγάλη πόλη

Πρόσφατα Άρθρα