Αρχική Ευρωπαικο Κοινοβουλιο

 

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης εξειδικεύουν τις πολιτικές αποφάσεις της έκτακτης συνόδου της 11ης Μαρτίου σχετικά με τον προσωρινό και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών, τις προϋποθέσεις για τη βασική σύνταξη (προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα) και την αναγνώριση ανασφάλιστου χρόνου ενώ θέτει αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνει την άρση διοικητικών εμποδίων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και τη μείωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, ο Α. Λοβέρδος παρουσιάζει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και το νέο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας υποστηρίζουν (ΕΘΝΟΣ) ότι η «Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών» και ζητούν μείωση της τάξης του 30% στις ένοπλες δυνάμεις.

Για το ΕΘΝΟΣ η συμφωνία του έκτακτου Eurogroup είναι ένα ακόμη βήμα για την ευρωπαϊκή λύση-πακέτο που θα επικυρωθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής: «εκείνο που μετράει είναι πως οι ισχυροί της Ευρώπης συνειδητοποίησαν μια επιτακτική ανάγκη και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και προφανώς τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Η πείρα του δεκαμήνου και η συγκρότηση τελικά του μηχανισμού σταθερότητας αποδεικνύουν ότι και βελτιώσεις θα επέλθουν όπου και όταν κριθεί αναγκαίο, και οι προϋποθέσεις στήριξης θα καταστούν σταδιακά ευνοϊκότερες, αλλά πάντα υπό τον όρο ότι θα τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης από τα κράτη-μέλη που θα καταφεύγουν στην προστασία του μηχανισμού. Απόδειξη είναι το πακέτο των ελαφρύνσεων που μας χορηγήθηκε προ ημερών.

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι μολονότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν χθες σε κάποια φόρμουλα για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο επίδικο θέμα της μετατροπής των 440 δισ. ευρώ του προσωρινού Ταμείου - που θα ισχύσει ως το 2013 - σε πλήρως επιχειρησιακά. Εν παραλλήλω, δεν διεφάνη κανένα φως ως αφορά την επίτευξη συμβιβασμού με την Ιρλανδία. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, σημειώνει το δημοσίευμα, οι υπουργοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στους «27» την αναβολή ολόκληρου του πακέτου, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την Ελλάδα τον Ιούνιο, με πρόσχημα να υιοθετήσουν ταυτοχρόνως όλα τα μέτρα από τα εθνικά κοινοβούλια.

Εκτός από την αύξηση το νέο σημαντικό στοιχείο, αναφέρει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, είναι ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων (κατά την έκδοση), όταν μια χώρα δεν μπορεί να βγει στην αγορά. Η στήριξη των χωρών μελών θα γίνεται υπό τη μορφή δανείων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Εάν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Eurogroup κρίνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε η χώρα θα έρχεται σε επαφή με τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα τους ζητεί να δεσμευθούν ότι θα κρατήσουν τους τίτλους τους. Εάν το χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο, τότε η ενδιαφερόμενη χώρα θα έρχεται σε επαφή με τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα ζητεί την ενεργό εμπλοκή τους. Η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» θα είναι η έσχατη λύση, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι η οριστική συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ουσιαστικά αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα (την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) προκειμένου να πετύχει θετικά αποτελέσματα από το μνημόνιο. Μέχρι τα μέσα του 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί να προσφύγει στον μόνιμο μηχανισμό για βοήθεια, να μην εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Σημεία

Σχετικά με την χθεσινή παρουσίαση των βασικών παρεμβάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς που σχεδιάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα ΝΕΑ σχολιάζουν στο κύριο άρθρο τους: «για να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση ο διοικητικός εκσυγχρονισμός και η απελευθέρωση, απαιτείται η διασφάλιση των κανόνων του υγιούς και αληθούς ανταγωνισμού. Αυτό επιτυγχάνεται µε δραστήριους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου. Δηλαδή απαιτούνται συστήματα παρακολούθησης της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων σε όλα τα στάδια υπό την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όλοι γνωρίζουν ότι η Διοίκηση και η ελληνική Πολιτεία εν γένει δεν φημίζονται για τις επιδόσεις τους σ’ αυτόν τον τομέα. Συνεπώς, το υπουργείο προτού προχωρήσει στους σχεδιασμούς του οφείλει να διασφαλίσει ότι μπορεί να τους επιβάλει. Ώστε η απελευθέρωση να αποβεί πράγματι προς όφελος του καταναλωτή και να µη μείνει στα χαρτιά».

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ με τίτλο «Μιλάει ο Καραμανλής» ο τέως πρωθυπουργός γνώριζε τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου. Ο Κ. Καραμανλής φέρεται να δήλωσε ότι «δεν είναι λύση, απλώς δεν μας τραβούν τον αναπνευστήρα (…) αν δεν ληφθούν αποφάσεις για την επαναγορά του χρέους κτλ δεν θα έχουμε καταφέρει και πολλά θα συνεχίσει η αβεβαιότητα». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο τέως πρωθυπουργός συνεχίζει να αποφεύγει την αυτοκριτική για τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την κατρακύλα της οικονομίας.

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαβάζουμε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι πλέον ορατός και μάλιστα πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. Ενδεχόμενη κατάρρευση της Ε.Ε. θα επιτείνει την κρίση χρέους της χώρας και θα επισπεύσει την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ θα αποτελέσει εμπόδιο στα ευρύτερα σχέδια της Ε.Ε. να κατευναστούν οι αγορές ότι η κρίση χρέους δεν θα επεκταθεί πέραν της Πορτογαλίας. Ας σημειωθεί ότι πέραν του προγράμματος λιτότητας που ήδη εφαρμόζεται και προβλέπει αυξήσεις φόρων και περικοπές στον δημόσιο τομέα, η πορτογαλική κυβέρνηση προτείνει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως φορολόγηση των συντάξεων, περιστολές των δαπανών για την υγεία και των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

 

Επιμέλεια κειμένου: Πέγκυ Ζαγορίτη

 

 
Ερωτηματολόγιο

Συμπληρώστε τα δύο μας ερωτηματολόγια:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-1
και
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-2

Links

Μενέλαος Τριανταφύλλου
Προφίλ στο Facebook

Ηφαιστος Group
ΑΜΕΑ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

Menelaos Blog
Ανακοινώσεις - Αρθρα

Mobile Alarm
Συναγερμοί - Σταθερή & Κινητή Τηλεφωνία

Youtube
Οπτικοακουστικό υλικό απο εκδηλώσεις - συνεντεύξεις - απόψεις

TerraBalcan
Το Ελληνικό portal των Βαλκανίων

Το πηγάδι (Blog)
Θαυμαστή μεγάλη πόλη

Πρόσφατα Άρθρα